Konstfullt

Är inte alls insatt i ämnet konst; har aldrig studerat det mer än lite sporadiskt ur en historievinkling begränsad till antiken, och är nog mer bekant med konstnärer från Deviantart än från böcker om konsthistoria... Men trots detta uppskattar jag naturligtvis konst (särskilt från antiken och renässansen) och av senare konstgenrer föredrar jag impressionism och diverse varianter av denna. Även romanticism och en del realism, men då jag inte är vidare bekant med begrepp och benämningar - eller vad dessa innefattar - så tänkte jag istället lägga upp exempel på målningar som verkligen tilltalar mig... En favoritkonstnär är Ivan Aivazovsky; jag ÄLSKAR hans havsmålningar (kanske för att jag själv har någon sorts havsfetish.. haha) 

Van Gogh

Aivazovsky

?

Monet

Aivazovsky

Monet


Framgår kanske att jag föredrar målningar där konstnären arbetat med färger, ljus och en särskild känsla - det vill säga, raka motsatsen till det jag själv tecknar! Är något av en perfektionist och försöker återskapa realistiska porträtt som tyvärr är intetsägande och tråkiga... Men uppskattar ovanstående och liknande mycket mer, och det spelar mindre roll om målningen i fråga är helt naturtrogen eller ej - så länge det inte är något vidrigt à la cubism och dylikt.

Nobody

Okej, glöm "porträttet" jag påbörjade i förr-förra inlägget. Resultatet blev totalt misslyckat (vet inte vad det är med mig och papper som luddas). Men beslutade mig för att ge det en ny chans trots viss irritation, och nedan följer mitt andra försök! Begick tyvärr misstaget att teckna dit en hemsk frisyr, men hade följt magkänslan och skannat teckningen innan detta skedde... Så det är versionen ni får här :P

Valde att göra porträttet mer enligt blandbilden denna gång, därav det något intetsägande utseendet. Men kommer förmodligen testa detta fler gånger och då experimentera med intressantare drag haha.


I dag är det Menlösa barns dag...

... liksom min födelsedag. Därför jag sitter här och bloggar nu!

Experiment

Har påbörjat en ny teckning som är lite speciell från tidigare porträtt jag lagt upp här; det är nämligen ett ansikte jag "designat" själv! Blev sugen på att försöka skapa ett eget porträtt, men ändå ha något att utgå ifrån och inte bara teckna på fri hand. Så gick in på morphthing.com och blandade några ansikten som fungerade fint ihop (haha, professionellt...)

Resultatet nedan;

 

Visste du att ju mer genomsnittligt och symmetriskt

ett ansikte är, desto vackrare anses det vara?


Utgick ifrån denna bild för att få fram fina proportioner i ansiktet, men därefter har jag ändrat vissa attribut och tittat på andra ansikten för att ta fram ett intressant utseende med mer karakteristiska drag. Var inspirerad av bland annat Penélope Cruz, Sade, Adriana Lima, Claudia Lynx och Julia Roberts vilket kanske syns svagt här och var, haha. Skuggningen gör jag enligt ett foto (referensfotot till min Adriana Lima-teckning) för att det ska bli rätt - bilden ovan har ju fått någon konstig genomsnittsskuggning då jag blandat ihop ett flertal olika ansikten!

Så här långt har jag alltså kommit! Tänkte inte lägga ner alldeles för mycket tid på detta porträtt, utan gör det mest för skojs skull och för att försöka få fram ett eget ansikte. Gjorde munnen lite bredare, ögonen lite "tröttare" och näsan lite mer framträdande då jag tycker detta är fint :D Lägger upp resultatet om/när det blir klart!


Några tankar om 'konst'

Det brukar sägas att konst är sådant som skapas för att väcka en känsla/ reaktion hos betraktaren, och att denna kan upplevas olika från person till person. Konst är ett medel genom vilket man kan uttrycka sig själv, liksom det även är en form att förmedla kultur. Alltså, det är viktigt för många människor av olika anledningar.

I antikens Grekland sågs konstnärskap som ett yrke - ett konstverk var bara en produkt som framställts enligt ett uppdrag, och konstnärer (i detta fall i synnerhet skulptörer och vasmålare) var som vilka hantverkare som helst. Vissa föraktade till och med konst, då det enligt Platons mening bara innebar att man kopierade något som redan var en sämre version av idealet (tänkte inte gå in på detta djupare, men han snackade om att vi lever i en sinnesvärld där allt vi ser bara är sämre avbildningar av idealen i idévärlden, och om man då t ex gör en skulptur av en människa har man alltså kommit två "steg" från idealet... Filosofi är förvirrande).

Att synen på konst har förändrats är uppenbart. I dag kan vad som helst definieras som konst - så länge det väcker en reaktion - medan det under antiken normalt inte sågs som något utöver vanligt hantverk. Är det då inte ironiskt att så många av dessa klassiska grekiska skapelser överträffar så mycket av så kallad modern art? Förvånande är det i alla fall inte, då i princip vem som helst får kalla vad som helst konst.

Jag anser att konst är något som förmedlar en känsla enligt definitionen ovan - men inte att allt som väcker en känsla borde få kallas konst! Självklart blir man äcklad av en installation som går ut på att dricka inälvor och förbannad eller konfunderad av en helt tom tavla. Men vad är tanken bakom detta? Det finns många sätt att provocera; får man kalla det konst om man slår ihjäl någon bara för att det väcker känslor? Nej, jag menar att det även borde finnas en tanke bakom det hela och att konstnären ansträngt sig för att skapa något. Det blir inte konst om man krossar en skål - det hade vem som helst kunnat göra utan någon särskild intention.


Vilket skulle DU kalla konst?

Qué bola

Pratade precis med Cuba... Istället för att betala 25 kr/min (!! :( ) fick jag tag i ett kontantkort som gav mig 12 minuter för 100 kr (förhörde tjejen som sålde det för att verkligen försäkra mig om att det inte kunde bli någon kostnad för den uppringde, denne skulle på 10 minuter i så fall nämligen hinna bränna en hel månadslön... Sjukt.) Var ett kort men efterlängtat samtal, synd bara att den ack så charmiga accenten är svårförstådd (fast man blir ju bara än mer motiverad att lära sig bättre spanska, haha)

hundar och plátanos överallt...


No idea

Kan ni fatta att detta är tecknat och inte ett foto? Inte jag heller... Känns som att resultatet skulle bli ungefär detsamma om konstnärinnan använt sig av en kamera istället (bara bra mycket mer tidseffektivt...)


Hon som tecknat detta heter Linda Huber och här är hennes hemsida.

Nedan fler mästerverk:




Kenza

Ett porträtt av snygga Kenza Zouiten som jag avslutade i dag! Har aldrig varit ett fan av att teckna komplicerade frisyrer, så detta var rent ut sagt FRUKTANSVÄRT (blev traumatiserad, ska bara teckna skalliga personer i fortsättningen). Men är ändå nöjd med porträttet i helhet; försökte framhäva ögonen genom starkare kontraster (använde mjukare blyerts, ända ned till 6B, samt lämnade vissa ytor helt vita). Här nedan ett "work in progress" och det färdiga resultatet. Vill ni se en video på hur jag gick till väga, finns den här.


Inte lika fin utan ögonbryn eller ögonfärg... hehe

 

Mer lik :P


Cuba 2


Det enda jag önskar mig i julklapp: ett jobb så jag kan resa tillbaka! (eller ännu bättre; en resa dit, haha)

Cuba 1

I dag är det två månader sedan jag kom hem från Cuba. Den första resan jag gjorde utanför Europa, och den som förmodligen har påverkat mig mest... Fick se och uppleva en helt annan värld och möta fantastiska och varma människor. Hade förmånen att åka dit med en kubansk väninna och leva tillsammans med hennes vänner och familj och verkligen se landet på riktigt... Har besökt paradiset i Viñales, badat vid en av Karibiens mest kända stränder, upplevt nattklubbar i Havanna men även sett nackdelarna med att leva i en kommunistisk diktatur. Finns alldeles för mycket att säga om denna resa, så jag lägger upp dessa bilder istället.


Mn'M

Marshall Bruce Mathers III, en av mina absoluta favoriter sedan första gången jag hörde Stan (fick MM-LP när jag fyllde 9, älskade alla låtar och tyckte diverse ljudspår som fanns med på skivan var underhållande även om jag inte fattade vad det var HAHA).

Hur som helst, gjorde detta porträtt eftersom denne musiker är någon jag beundrar. Hans texter, hans sätt att rappa, musiken i sig... Med sådan talang förtjänar han verkligen att ha nått dit han är i dag. Han är för hiphop vad Elvis var för rock och Michael Jackson för pop...

Raï

Jag lyssnar på musik från lite överallt, och en del av det jag gillar mest kommer från Maghreb, Nordafrika! Ursprungligen var raï en folklig musik som uppstod i Algeriet, med rötter ur en rad olika musikaliska traditioner (beduinmusik blandad med arabiska, afrikanska, spanska och franska stilar). I dag har genren delats och utvecklats i olika riktningar, och en populär variant innehåller mer västerländska element och påminner om ett slags arabisk hiphop (ofta på franska).

Jag gillar såväl de traditionella som de moderna varianterna och tänkte här ge tips på ett par låtar jag tror många skulle uppskatta! Några av de absolut största namnen av i dag är Cheb Mami, Cheb Khaled och Rachid Taha - samtliga från just Algeriet. Om man vill hitta mer "raï-hiphop" rekommenderar jag verkligen de så kallade Raï'n'B-skivorna (rent guld) och att man söker efter urban raï. Finns så mycket underbar musik som tyvärr inte allt för många har upptäckt...


Rohff ft. Mohamed Lamine & Chebba Maria - Mon bled


Rachid Taha - Ya Rayah. Älskar den tunga rytmen och energin, och
här kan man lätt urskilja de andalusiska element som kan ingå i raï


Cheb Mami ft. K-Maro - Nos Couleurs


Magic System ft. Khaled - Même Pas Fatigué !!! Raï-musik blandad med
en afrikansk stil kallad zouglou. Glad musik och musikvideo, haha :D


Λευκάδα

Lefkas, världens mysigaste lilla ö. Finns inte så mycket mer att säga än att jag älskar Grekland (filhellen), ett litet land som rymmer så mycket skönhet, historia, kultur! Här kommer några foton från augusti. Har aldrig sett så turkost vatten som här...




4 foton

låt bilderna tala för sig...

 

 

 


Michelle Rodriguez

Kan inte påstå att jag är ett vidare större fan av denna skådis, men jag blev nog lite förälskad i hennes ögon när jag såg bilden... Så det var av denna anledning jag gjorde porträttet, även om jag inte är helt nöjd med resultatet. Teckningen är mycket mörkare i verkligheten, vilket tyvärr inte syns efter att den skannats in. Ville arbeta med kontraster för att lyfta fram hennes mörka blick.

 

Varför tecknar jag så ofta latin@s? Haha


Hamed

Ännu ett porträtt av han med fina ögon :3 (fast här syns det inte direkt, gillade mer blicken/ansiktsuttrycket, haha). Gjorde denna väldigt snabbt och enkelt vilket var skönt för omväxlings skull, normalt lägger jag nämligen väldigt mycket tid på detaljer !

Adriana Lima

Ett porträtt som jag gjorde för nästan exakt ett år sedan. Hade här använt mig av en referensbild med bra skärpa och skarpa detaljer, vilket underlättar SÅ mycket! Tänkte gå in mer på detta i ett annat inlägg; även om jag inte är professionell finns det många små knep man lär sig efterhand, och som jag tänkte dela med mig av om det finns intresse! :P

Just det, här finns Adriana the movie (= hur jag gjorde teckningen...)


Antikt

Finns mycket inspiration att hämta från antik konst! Beundrar den unika stilen i väggmålningar från Egypten, de enkla men fint tecknade motiven på vaser och perfekt skulpterade kropparna från Grekland, de realistiska romerska porträtten... Här nedan två olika målningar som jag verkligen fastnat för.


 


Den första är från antiken (de första århundradena e Kr rättare sagt); ett gravporträtt funnet i Fayum, Egypten. När någon dog lät man avbilda personen så som den såg ut och denna måste alltså ha kommit från en ung kvinnas grav... Känns så påtagligt på ett sätt, att dessa personer levt precis som vi. Men tyvärr kan man ju bara spekulera i vilka de var... (finns fler porträtt på den här sidan)

Den andra målningen vet jag inte mycket om, bara att den gjorts av någon Ducasse som blivit avstängd från Deviantart! Tyvärr. Gillar verkligen stilen och känslan han fångat :)

3 porträtt från 2010

Shakira var verkligen ett h*lvete att göra färdig; blev klar med "grundteckningen" relativt snabbt, men insåg i efterhand att jag störde mig för mycket på munnen. Så suddade ut och gjorde om. Vilket ledde till att pappret luddades, och bitar till och med föll av. ÅNGEST. Var verkligen knepigt att försöka rätta till, då man inte kan göra linjer lika skarpa när pappret är i det skicket. Men detta är i alla fall resultatet, och här kan ni se hur det hela gick till :D


Det var bra mycket lättsammare att teckna denne vackre kille (älskar ögonen, uttrycket i dem...). Fick lov att använda personen i frågas självporträtt som referensbild, och försökte framförallt arbeta med kontraster för att få fram det mörka och sorgsna i blicken.



Shaghayegh Claudia Lynx. Persisk skönhet. Ville även här arbeta med kontraster för att försöka framhäva hennes ljusa ögonfärg, men är inte vidare nöjd med resultatet. Blev misslyckat vid skuggningen kring ögonen då jag bearbetade pappret för mycket och ytan förstördes! Lite som med Shakira-bilden, fast inte lika omfattande :P Gjorde en video även av detta porträtt som finns att se här.



Shakira-porträttet ville jag ge en mjuk framtoning, medan de två andra var tänkta skulle ha skarpare kontraster. Dessvärre ser porträtten inte likadana ut när man skannat in dem som de gör i verkligheten - det svarta blir mer grått och glansigt. Vid senare tillfälle tänkte jag lägga in ett vanligt foto så man kan jämföra, men kommer ändå använda mig av skannern i fortsättningen då detaljerna blir skarpare.

Blandade motiv

Tecknar normalt porträtt, och då nästan alltid ansiktsbilder (vilket kanske redan har framgått...). Men naturligtvis ritar jag också annat, även om det då oftare blir på fri hand än någon större ansträngning till något mer seriöst. Här nedan diverse djur, samt la Piazza di Spagna (en trappa i Rom).
Dinosaurierna föreställer velociraptorer. Har alltid varit fascinerad av historia, även när den sträcker sig bortom människans tid... Ville som liten självklart bli paleontolog efter att ha sett Jurassic Park, haha.




La città eterna 2




La città eterna 1

Rom, en av de platser jag älskar allra mest. Och även om jag skulle se resten av världen, kommer denna stad alltid ligga nära mitt hjärta och i toppen på min lista över favoritplatser! Så underbart vackert, charmigt, livligt, varmt. Älskar kombinationen av antikt (historienörden inom mig) blandat med modernt, och det faktum att människor bor och lever bland detta - att man kan gå omkring bland samma byggnader, på samma gator, under samma sol, som människor för ett par tusen år sedan...
Att man här även finner världens bästa glass och pizza, vackra människor, ett underbart språk, den varma medelhavsmentaliteten och lite annat som vi saknar i norr, gör att man vill tillbaka... Här är foton från två resor till Rom, och självklart slängde jag ett mynt i Fontana di Trevi vid båda tillfällena ;) 





Latinos

...från 2009, Penélope Cruz och Juanes :9




Till Penélope-teckningen gjorde jag för första gången en liten video genom att sätta ihop en rad inskannade bilder som visar förloppet, länk här, för den som bryr sig.

Album art

Fler teckningar från 2008: Sade Adu, Rammstein, Ricky Martin. Lyssnar på de två senare (Sade är från en av pappas skivor, tyckte bara hon såg snygg ut helt enkelt, haha).


Några av mina allra första "porträtt"

Inleder tecknings-kategorin med exempel på några av mina allra första så kallade porträtt... Den med Sharbat Gula (National Geographic-tjejen) är mitt absolut första försök till att teckna av någon, haha! Är nog bäst att inte lägga in referensbilderna tillsammans ;)



Dessa är gjorda i början av 2008 (och tack och lov har man väl utvecklats lite med tiden...) Har provat mig fram med olika sorters pennor, papper och andra hjälpmedel vilket jag tänkte blogga om vid ett annat tillfälle. Nu ska jag dock lägga mig tidigt för ovanlighetens skull, fick inte mer än 1,5 timmes sömn denna natt då jag smidigt nog både missuppfattat en studieuppgift och varit lite väl tidsoptimistisk!

Turkiskt

Blandade turkiska låtar (jag som gjort "videon"!). Finns oerhört mycket bra från just Turkiet, ofta lättsam och glad musik. Mer västerländskt influerad, men med det typiskt turkiska bevarat. Sertab är en absolut favorit och klassiker; fastnade för denna sorts musik i och med hennes medverkan i Melodifestivalen (enda gången rätt låt vunnit...)


Två persiska låtar

Skön rytm, läckert språk. Njut :)

 

Black Cats - Yeki Bood Yeki Nabood


Valy - Dorough Nagoo

 

(Skrev titlarna under ifall låtarna tas bort från youtube)


Om musik

Musik är väldigt viktigt för många människor, av olika anledningar som jag inte tänker gå in på. Själv lyssnar jag på lite vad som helst (precis som de flesta brukar säga...) - allt från israelisk trance och Eminem till Rammstein och andinsk folkmusik. Jag är VÄLDIGT förtjust i just att upptäcka och lyssna på annorlunda musik från hela världen, och då i synnerhet från Latinamerika och Medelhavsvärlden/Mellanöstern/Nordafrika. Vilket nog kommer att framgå tydligare med tiden i denna blogg.

Dels är det kul att höra musik som är totalt okänd här, dels uppskattar jag den typ av rytm och det traditionella stuk som normalt finns bevarat i bl a orientaliska låtar (även om den moderna musiken ofta är influerad av det västerländska). Gillar även energin och rytmen i en stor del av latinovärldens musik, och att den följs av ett vackert språk som spanska är ju mer än trevligt! Det är kul med låtar på andra språk än engelska - dels kan det vara rent behagligt att lyssna på (läs: spanska, italienska, persiska etc.) dels kan det passa oerhört bra ihop med musikstilen (läs: metal och tyska). Visst, det är tråkigt att inte förstå vad som sägs och gå miste om innehållet, men å andra sidan skulle man gå miste om så mycket mer om man valde att enbart lyssna på musik vars språk man behärskar!

Det utbud av underbar musik från de delar av världen jag nämnt är oerhört rikt, och det är väldigt tråkigt att så många inte känner till eller ens intresseras av att lyssna på den. Så av just denna anledning har jag bestämt att jag ska blogga om musik jag upptäcker, älskar och vill sprida! Håll till godo :)

RSS 2.0